Af Claus Christoffersen, Politisk leder, Socialdemokratiet Helsingør

Ruslands invasion af Ukraine har rystet os alle dybt. Hvad vi ikke troede muligt for få uger siden, er nu blevet en realitet. Der er igen krig på europæisk jord.

Lige nu kæmper Ukraine time og time for at bevare sin frihed, mens vi i Vesten står tættere samlet end på noget andet tidspunkt i de sidste mange årtier. Vi har heldigvis hurtigt indført hårde økonomiske sanktioner, sendt våbenhjælp til Ukraine og udelukket Rusland fra det gode selskab på alle tænkelige måder. Det er nødvendigt, at vi sender et klart signal til Putin om, at hans fremfærd ikke tolereres.

Fart på den grønne omstilling

I Helsingør er det også nødvendigt at vi gør noget, da mange borgere i dag varmer boligen op med naturgas, som blandt andet kommer fra Rusland. Vores gasfelter i Nordsøen er i øjeblikket ulykkeligvis under renovering og derfor kommer 40 procent af naturgassen fra Rusland. Den afhængighed skal vi have stoppet, fordi den er med til at støtte Ruslands økonomi.

Vi er heldigvis nået rigtig langt med den grønne omstilling i Helsingør med vores flisværk, som sikrer en fjernvarmepris som er let faldende, og hvor pengene går til os selv. Det skal vi udnytte.

Jeg vil derfor bede Socialdemokratiets to repræsentanter i Forsyning Helsingørs bestyrelse om på næste møde at undersøge muligheden for at fremrykke udrulningen af den grønne omstilling i kommunen, så flere kan kobles på vores fjernvarmeanlæg.

På bestyrelsesmødet skal der også være en drøftelse af, hvad det betyder for en hurtigere udrulning af fjernvarmen i Helsingør Kommune at Folketinget d. 11. februar vedtog at afsætte 250 mio. kr. til udfasningen af fossile varmekilder.

 

Kommunale tiltag

Administrationen har orienteret byrådet om en lang række indsatser og undersøgelser, som de har sat i værk i forlængelse af krigen i Ukraine.

 

· Af IT sikkerhedsmæssige årsager har Helsingør Kommune lukket for al trafik til og fra Rusland. Det gør vi for at minimere risikoen for hacker-angreb.



· Forsyning Helsingør handler ikke direkte med russiske selskaber, når vi skal købe flis. Forsyningen køber flis gennem 5-6 danske leverandører – der så får leveret bæredygtig flis forskellige steder fra typisk fra Danmark, Sverige, Tyskland, Baltikum og Rusland.  I indeværende fyringssæson har 12 – 15 procent af forsyningens flis haft russisk oprindelse. Forsyningen forventer ikke flere leverancer med russisk flis i denne fyringssæson.



Lotte Lund